Zoek!

Contact
Acties


ANSI Lumens

ANSI = American Nation Standards Insititute. Het is het standaard voor het meten van de lichtopbrengst. Verschillende type lampen spelen hier een rol in. Halogeen lampen lijken wat minder fel dan de Metaal-Halide lampen zelfs al wordt dezelfde ANSI waarde toegekend. De gebruike LCD techniek (TFT, Poly Silicon etc.), de projectietechniek (DLP/LCD/CRT), contrastwaarden en andere factoren kunnen het eindresultaat beinvloeden.

Aspect waarde

De verhouding tussen de hoogte en de breedte van het beeld. Bij een 4:3 beeldverhouding is de breedte 4/3 maal de hoogte. Computer- en TV schermen hebben veelal een 4:3 beelverhouding. TV schermen met een 16L9 verhouding zijn echter sterk in opmars. HDTV heeft een 16:9 verhouding en 35mm film heeft een 3:2 verhouding

Beamer

Ook wel : projector. Een apparaat waarmee je beelden (PC/video/DVD/TV) op een projectiescherm of muur kunt projecteren.

BNC

Type aansluiting die wordt gebruikt bij coaxiale kabels. Deze connector ontvangt alle informatie over R, G, B (Rood Groen Blauw), Horizonale-Sync en Verticale Sync en composiet video.

Compatible

Verschillende apparaten of software zijn “compatible” als deze zonder modificaties met elkaar funtioneren.

Contrast verhouding

De verhouding tussen wit en zwart. Hoe hoger de contrastverhouding, hoe beter de projector in staat is subtiele kleurendetails weer te geven en hoe beter de projector tegen de (negatieve) invloed van invallen licht kan. Er zijn twee methoden :

1. Full On/Off : meet de verhouding tussen de lichtwaarde van een wit vlak (full on) en die van een zwart vlak (full off)
2. Ansi contrast : wordt gemeten door middel van een patroon met 16 wisselende zwarte en witte vlakken. De gemiddelde lichtwaarde van de witte vallen wordt gedeeld de gemiddelde lichtwaarde van de zwarte vlakken om tot een Ansi contrast bepaling te komen. Bij het vergelijken van projectoren is het van belang dat dezelfde (metingen van) contrastwaarden worden vergeleken. Full On/Off contrastwaarden zijn altijd hoger dan Ansi Contrastwaarden

DLP ™

Ontwikkeld doorTexas Instruments. DLP is een systeem voor het verwerken van licht dat gebruik maakt van honderd-duizendenden miniscule roterende spiegeles. (lees meer onder “Techniek” op deze site)

Dynamisch contrast

Dynamisch contrast heeft een hoog contrastratio. Dit komt doordat de blacklight minder sterk gaat branden, waardoor de kleur grijs donkerder wordt. Dit zorgt voor een betere zwartwaarde, maar het is eigenlijk niet zwart.

H Sync

Horizontale synchronizatie. Een markeetpunt die de computer of het videosignaal aangeeft dat er een begin van een lijn staat

HDTV

Hoge Definitie TeleVisie
Breedbeeld Televisie met zeer hoog aantal beeldlijnen met digitale audio. Resolutie van de apparatuur aangeduid met 1920x1080 pixels.

High Gain Projectiescherm

Een scherm dat een of meerdere methodes gebruikt om licht op te vangen en terug te reflecteren naar de kijkers. Vergroot de helderheid van het beeld ten opzicht van een witte muur of een mat scherm. (lees meer hierover bij op deze site bij “projectieschermen”)

Horizontale Frequency

kHz, het totaal aantal horizontale lijnen die worden gescanned per seconde in één beeld

Horizontale Resolutie:

The total number of vertical lines individually perceived across the horizontal rows of a monitor.

Hz:

Hertz. De eenheid van Frequentie in cycli per seconde. Wordt gebruikt om de frequentie van een electrisch signaal aan te geven

Interlacing:

Techniek die wordt gebruikt om de flikkering te verminderen die wordt veroorzaakt wanneer het eerste video-veld overgaat naar het tweede veld.

Keystone Correctie:

De mogelijk van een projector om de zogenaamde Trapezium Effect op te heffen. Dit effect wordt veroorzaakt door het niet goed (kunnen) positioneren van de projector voor het projectiescherm. Sommige projectoren kunnen dit zowel verticaal alsook horizontaal corrigeren.

Kleuren Resolutie:

Het totaal aantal beschikbare kleuren, uitgedrukt in bits per pixel.

Kleuren Temperatuur:

Een methode voor het meten van de “witheid” van een lichtbron. Metaal Halide lampen produceren hoge temperaturen dan bijvoorbeeld Halogeen.

LCD

Liquid Cristal Display

Metaal Halide Lamp:

Lamptype dat wordt gebruikt voor high-end –projectoren. Deze lampen veroorzaken een zeer hoge lamptemperatuur. Metaal Halide lampen hebben een zeer “witte” kleurentemperatuur.

NTSC:

Noord-Amerikaans uitzendstandaard voor video en televisie. Heeft inherent een lagere resolutie dan bijvoorbeeld PAL. Vanaf 2002 (USA) zijn zendstations echter verplicht een hogere resolutie uit te zenden.

PAL:

West Europees (m.u.v Frankrijk) uitzendstandaard voor video en televisie.

Projector

Zie beamer

RCA connector:

Deze connector wordt vaak gebruikt voor bijv. videorecorders voor weergave of opname van een composiet video signals en audio.

Resolutie:

Het aantal pixels (of beeldpunten) per grootte-eenheid (bijv inches). Meeste monitoren hebben een resolutie van 72 dots per inch. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldweergave.

RGB:

Rood, Groen, Blauw. Type monitor die meestal wordt gebruikt voor computerapplicaties.

SECAM:

Het Franse video en uitzendstandaard . Net als PAL, heeft SECAM een hogere resolutie dan NTSC (tot 2002).

SVGA:

Super VGA. Een computer signal dat hoger is dan de “standaard” VGA resolutie van 640 x 480. (standaard is 800 x 600). SVGA kaarten kunnen echter ook hogere resolutions (door middel van scaling techniek) zoals 1024 x 768, 1280 x 1024, 1600 x 1200 pixels of hoger weergeven.

TFT:

Thin Film Transistor. Een techniek voor de productie van Actieve Matrix LCD panelen waarbij elke pixel een eigen transistor-schakelaar bezit.

UXGA:

Zeer hoge resolutie van een computerbeeld. Een UXGA projector is in staat 1600x1200 pixels weer te geven die een PC met een UXGA videosignaal uitstuurt

V-Sync:

Verticale synchronisatie.Een markeerpunt die de computer of het videosignaal aangeeft dat er een begin van een frame staat.

Verticale Resolutie:

Het totale aantal horizontale lijnen dat waargenomen kan worden in de verticale richting van het scherm.

VGA Resolutie:

VGA Resolutie is normaal gesproken gelijk aan 640 x 480 pixels.

Video Compatibiliteit

Mogelijkheid van video/DVD spelers en projectoren om diverse video standaarden zoals PAL, NTSC en SECAM op te nemen of weer te geven

XGA

Extended Graphics Adapter. Een door IBM geintroduceerd standaard dat zowel VGA alsook hogere resoluties tot 1024 x 768 pixels kan weergeven

Y/C Connector:

Een 4-pin DIN connector gebruikt voor high-end S-video bronnen.

Zoom Lens:

Een lens met een variabele focale lenge. Door het verstellen van de lens kan de beeldgrootte grooter of kleiner wordt gemaakt zonder de projector te verschuiven
Home| Disclaimer| Privacy Statement